In het onderwijs is veel aandacht voor werkdruk. Er worden allerlei maatregelen genomen. Bijvoorbeeld in de vorm van een extra onderwijsassistent. Soms worden leerkrachten vrij geroosterd om administratie te doen voor henzelf of voor collega’s (doen ze op de school waar ik werk). En er wordt superveel gepraat. Studiedagen belegd om het lek boven water te krijgen. Dat lukt op sommige plekken redelijk goed, op andere plekken niet.

In mijn beleving slaan we een belangrijke oorzaak van werkdruk over, namelijk jezelf. Ja, ik weet dat dit raar klinkt. Zo van, ‘er is van alles bij leraren over de schutting gegooid, maar dat we last van werkdruk hebben ligt aan ons’.

Ja, werkdruk ligt aan jezelf…voor een deel dan…

Of je wordt nu boos en stopt met lezen, of je leest door omdat je benieuwd bent naar de onderbouwing van deze boude uitspraak.

Kijk naar jezelf
Ik help veel leerkrachten door hen anders naar hun werk te laten kijken. De meeste gestreste leraren zeggen te vaak ‘ja’ (of kunnen geen ‘nee’ zeggen). Veel gestreste leraren kennen hun eigen grenzen niet, laat staan bewaken.

Oh, er is nog een dingetje dat ook niet echt helpt bij grenzen stellen: het lerarenprofiel. Leraren zijn sociaal dieren. Klaar staan voor anderen zit in je DNA. Tot je erbij neervalt.

Goed nieuws
Er is trouwens ook goed nieuws, heel goed nieuws. Want een leraar aan zichzelf moeten werken om een deel van de werkdruk op te lossen, hoef je niet op anderen te wachten.

Dan komen veranderingen van onderaf. En geven leraren zelf aan wanneer het genoeg is of wat nog kan.  Schoolleiders en besturen hoeven dan niet meer zelf te vissen naar oplossingen tegen werkdruk, maar horen die gewoon van hun mensen.

Tot slot 
En dan nu het laatste. Ik kan je helpen! Dat dacht je natuurlijk al. Anders zou ik niet zo’n ophef maken.

Kom maar eens paar keer bij mij op de stoel zitten. Je leest het goed, een paar keer maar.

Je doet eerst een DISC test. Daarna ga ik 1, 2 of 3 keer met je in gesprek. Binnen een maand kan je leven als leraar anders zijn, beter, minder werkdruk. En kun jij weer met plezier voor de klas staan.

Aantrekkelijk he?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *