De stripfiguur Obelix is dol op everzwijn vangen en opeten. Van die grote stenen uithakken en heel Galicië doorsjouwen. En, last but not least, Romeinse soldaten in elkaar rammen. En dat maakt hem heel gelukkig.

 

Doe zoals Obelix

Veel leraren moeten een voorbeeld nemen aan Obelix. Niet al te concreet nemen morgen in de klas graag. Ik bedoel: meer doen wat je goed kunt en wat je leuk vindt. Want daar zit een belangrijke crux als het gaat om gelukkig worden in je werk.

 

Het punt van werkdruk is dat je veel dingen doet die je niet leuk vindt, die je veel energie kosten en die niet goed bij je passen. Je werkdruk gaat omlaag als je meer doet wat je wel leuk vindt, waar je energie van krijgt, dus die goed bij je passen.

 

Talenten

Ik heb het hier over talenten inzetten. En dat gebeurt in het onderwijs veel te weinig. Ik ken namelijk maar weinig scholen waar een gericht beleid is op talent van leraren.

 

Ontdekken

Werkdruk omlaag

Wil jij ook je talenten inzetten? Dus meer doen wat bij je past, waar je energie van krijgt, waarbij de tijd vliegt? Dan moet je wel eerst weten wat jouw talenten zijn. En meestal heb je een ander nodig om je talenten aan te wijzen. Want een talent zie je vaak niet bij jezelf. Het is je natuur en voor jou dus de gewoonste zaak van de wereld. Voor je baas is het goud waard.

 

Groei en ontwikkeling

Je kunt natuurlijk ook een afspraak met de Lerarencoach maken. Die zoekt je talenten samen met jou op in de DISC-module ‘persoonlijke groei en ontwikkeling’. De tarieven zijn laag, de opbrengst is torenhoog.

 

Oh, nog even over Obelix. Die verslaat hele romeinse garnizoenen als hij onder druk komt te staan. Dan slaat hij door in zijn talent en is het geen talent meer. Dat doen gewone mensen ook. Dus als jij onder druk komt te staan (werkdruk?) heb je grote kans dat je talenten tegen je gaan werken. En als je niet weet wat je dan kunt doen, ligt een burnout op de loer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *